A l’estiu temps de tomàquets

Els tomàquets són originaris de la zona tropical del Centre i Sud-amèrica i els europeus els van introduir al vell continent al segle XVI.

De tomàquets en trobem diverses varietats amb formes, colors (vermell o verd) i sabors (àcid o dolç) diferents. La seva estacionalitat la trobem de maig a octubre, per tant a l’estiu n’és plena temporada.

tomaquet copy

Propietats nutricionals

El component principal del tomàquet és aigua i té, per tant, un valor energètic baix. El tomàquet és un fruit amb un elevat contingut de vitamines i minerals, conté vitamina A vegetal (betacarotens), vitamina C i vitamina E en quantitats importants i també vitamines del grup B, i minerals com el potassi, el fòsfor i el ferro.

Tant el tomàquet com els seus derivats (triturat, salses, sopes, sofregits) destaquen pel seu contingut en licopè, un compost amb un elevat poder antioxidant i que a més és responsable del seu color vermell. La quantitat de licopè és més elevada si el tomàquet creix a la planta i s’incrementa amb la maduració.

tomaquets copyEl contingut de fibra del tomàquet ajuda a la regulació intestinal i augmenta la sensació de sacietat en les dietes d’aprimament.

Si els tomàquets són madurs i de temporada, la millor manera de prendre’ls és crus, amb la pell i les llavors en amanides, sopes fredes, sucs o gaspatxos. També es poden menjar cuits, al forn, fregits, en forma de puré i afegits a tota classe de guisats. Una ració de tomàquet està entre els 200 i 250 grams de producte.

IMG_20140801_100051Tots els aliments en estat natural poden tenir contaminants o microbis; per això és molt important rentar tant les fruites com les verdures senceres i amb pell sota un bon raig d’aigua fregant bé, per evitar que en tallar-les, els microorganismes i altres contaminants passin a l’interior. Cal també rebutjar les parts on hi hagi fongs, ferides, talls o que estiguin fetes malbé.

tomaquetscherry copyDisfrutem dels productes de temporada!

Maria de los MozosHola! Sóc la Maria, la Dietista – Nutricionista graduada darrere de More Than Feeding. Podeu llegir més sobre la meva història aquí. També em trobareu a facebook i instagram.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s