Com ajudar a tenir unes dents netes i sanes amb l’alimentació

La càries és una malaltia infecciosa de les dents, produïda per microorganismes que es troben de forma natural a la boca i que amb el temps provoquen la desmineralització gradual de l’esmalt dental. No són doloroses fins que no arriben al nervi i moltes vegades poden ser difícils de detectar si no estem atents a la nostra boca.

A la boca, la saliva, les bactèries i les restes de menjar s’acaben unint a la superfície de les dents i formen la placa dental. Si la placa no s’elimina cada cert temps, acaba per atacar l’esmalt de la superfície de les dents. A partir d’aquest moment, si no es tracta, avançarà atacant els teixits i cada vegada a més profunditat.

.Al menjar, els carbohidrats ingerits que s’han quedat a la boca son digerits per la baca bacteriana i així es produeixen uns àcids que fan que el pH de la boca disminueixi. Tot plegat, crea un ambient perfecte per a l’inici de la càries.

.

Els carbohidrats que es digereixen són aquells que coneixem com a sucres ràpids, per aquest motiu tots aquells aliments dolços amb un alt contingut de sucres són els que poden provocar l’aparició de càries.

pastis copyHem de tenir present que no tots els aliments amb sucres actuen exactament igual. Per exemple, els cereals amb sucre són més perillosos que un te amb sucre, en el primer cas els cereals, per la seva textura i consistència pastosa s’enganxen més fàcilment a les dents facilitant així l’aparició de les càries. Si el sucre està diluir amb aigua, com seria el segon cas, hi ha poques possibilitats que es quedi enganxat i, per tant, menys possibilitats de produir càries.

.

Quins aliments ens poden ajudar a disminuir les probabilitats de desenvolupar una càries?

D’aliments n’existeixen diversos i es classifiquen depenen el potencial cariogènic que tenen, és a dir, si faciliten més o menys l’aparició de càries.

  • Alt potencial: fruits secs dolços (orellanes, panses…), cereals, galetes, pa, patates fregides…
  • Baix potencial: fruites, formatges, carn, peix, fruits secs (ametlles, anous…)

.

Com a exemples, hem destacat la poma amb baix potencial ja que, elimina les restes adherides a les dents i al tenir àcid cítric a la seva composició augmenta la producció de saliva.

pomes copyI també el formatge és un altre aliment que també té un efecte protector sobre l’esmalt davant de la càries, ja que, al ser pastós i no tenir sucres ràpids fa augmentar també la salivació i el pH de la boca.

.

Amb tot, sí que és cert que alguns aliments ens poden ajudar a disminuir les probabilitats de tenir càries, el més important per reduri les possibilitats de patir càries és raspallar-se les dents després de prendre especialment aliments pastosos i ensucrats.

raspall copyLa higiene bucal és molt important!!

Maria de los Mozos Hola! Sóc la Maria, la Dietista – Nutricionista graduada darrere de More Than Feeding. Podeu llegir més sobre la meva història aquí. També em trobareu a facebook i instagram.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s