Tot el que has se saber sobre els ous

Els ous són un aliment que s’ha mirat amb certa desconfiança a causa del colesterol que conté i les possibles conseqüències cardiovasculars. Com molt bé explica el nutricionista Juan Revenga (al qual us animo a seguir) a l’article “La redención nutricional del huevo como alimento” els últims estudis han descobert que no és així. Fins i tot, com ell explica la Fundación Española del Corazón el 17 de gener d’enguany va publicar una nota de premsa en què comunicava que no considerava necessari restringir el consum d’ous a la dieta de les persones sanes.

ous copy

Estic totalment d’acord amb aquesta mesura. Ja era hora de fet! Tot i això, deixar clar que, com qualsevol altre aliment, s’ha d’incloure amb mesura dins d’una dieta equilibrada, variada i completa.

L’ou és un aliment d’alt valor nutritiu, però, com amb tots els aliments, és important tenir clara la procedència i la qualitat del producte.

l

Com de fresc és l’ou

Per comprovar visualment la frescor d’un ou, ens podem guiar per aquesta taula del Departament d’Agricultura dels Estats Units.

categoriesUnidadesHaughRequadre extret de les Lecciones sobre el huevo

h

D’altra banda hem de saber interpretar els números que apareixen escrits als ous

codigohuevoExtret del fulletó Todo lo que debes saber del huevo

t

El primer dígit és la forma de cria i podem trobar:

3. Gallines criades en gàbies: les gallines es troben dins de gàbies dissenyades especialment per facilitar la recol·lecció dels ous sense que s’embrutin de femta. Les gallines tenen accés continu a aigua i a una alimentació equilibrada. És el sistema més habitual a Espanya.

2. Ous de gallines criades a terra: les gallines es mouen lliurement dins del galliner on tenen menjar, aigua, covadors i zones de descans.

1. Ous de gallines criades a l’aire lliure: les granges tenen a més d’un galliner com el de les gallines del grup anterior, corrals a l’aire lliure on les gallines espicassen i escarben.

0. Ous de producció ecològica: les instal·lacions són similars a les anteriors però la seva alimentació prové de l’agricultura ecològica i ha de complir les normes estrictes d’aquesta producció.

Us recomano que no us refieu molt del que posa a les etiquetes o embolcalls s’ha de mirar la numeració de l’ou. Jo jo sóc de les que obre els embalatges (els que es poden sense trencar-los) per saber exactament quina és la procedència dels ous que compro.

DSCN4365 copyEl preu dels ous està directament relacionat amb aquestes característiques. La meva experiència personal m’ha permès comprovar que els ous del 0 que he menjat (comparant-los amb els ous d’altres numeracions) són els que per gust, color i frescor més s’assemblen als ous de gallines criades a casa. Aquests últims són els millors, sense cap mena de dubte. Gràcies iaia per compartir-los!

r

Recordem que els ous són aliments proteics i per tant pertanyen al mateix grup d’aliments que la carn i el peix i estan situats al tercer nivell a la piràmide dels aliments.

Aprofito aquesta entrada per seguir defensant els productes de temporada i també de proximitat!

Maria de los Mozos Hola! Sóc la Maria, la Dietista – Nutricionista graduada darrere de More Than Feeding. Podeu llegir més sobre la meva història aquí. També em trobareu a facebook i instagram.
Anuncis

2 pensaments sobre “Tot el que has se saber sobre els ous

  1. com mola que algú que en sap expliqui al “poble” coses interessants i importants, així estem més informarts i, per tant, tenim loportunitat i, de vegades l’obligació, d’escollir allò que comprem gràcies Maria!! estàs pel pueblo? una abraçada

    Date: Fri, 11 Apr 2014 10:01:38 +0000 To: mariajimcan@hotmail.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s