Solucions per ordenar la nevera de manera eficient

La nevera és un electrodomèstic present a totes les cases. Quan pensem en la seva utilitat, ens ve al cap la de mantenir els aliments i begudes fredes. Però aquesta realment és una utilitat secundària, ja que, el seu desenvolupament va permetre i permet, sobretot, perllongar la vida útil dels aliments. És a dir, fa que l’aliment es mantingui en un estat òptim per al consum durant més temps i no es faci malbé amb tanta facilitat.

El que fa la nevera és ralentir el desenvolupament de microorganismes en els aliments, ja que, la majoria, a baixes temperatures (per sota de 5ºC), es reprodueixen molt lentament. 

captura-de-2017-07-08-12-02-54.png

Imatge de domini public del Govern Federal dels Estats Units

No hi ha cap aliment que duri per sempre, però fer-ne un correcte emmagatzemament disminuirà les possibilitats d’intoxicació alimentaria i també evitarà que se’ns facin malbé els aliments i haguem de llençar-los.

Per emmagatzemar els aliments al refrigerador amb les millors condicions de conservació s’ha de tenir present que:

– Després d’anar al mercat a comprar, l’ideal és tornar a casa directament i col·locar seguidament els aliments que ho necessitin a la nevera (no han de passar més de dues hores i si fa molta calor no més d’una). Poden patir alteracions o fer-se malbé si ens entretenim.

Dividir grans quantitats de productes com carns o peixos, en porcions més petites i col·locar-les en recipients poc profunds per a un refredament més ràpid.

S’han de treure els plàstics, cartrons i tots els embalatges amb què es presenten els productes. Tampoc és recomanable conservar els productes dins de llaunes un cop obertes.

NO omplir el frigorífic fins dalt, ja que, l’aire fred pot no passar a través dels aliments i refrigerar-los adequadament.

TOTS els aliments, dins de la nevera, haurien d’estar guardats en recipients hermètics (una carmanyola) idealment de vidre o tapats amb paper fil o paper de plata (la primera seria la millor opció per ser la més ecològica). Aquest put és important per tres motius:

   • Primer, per evitar que es contamini l’aliment de dins del recipient a causa de la resta d’aliments de la nevera o que sigui aquest aliment, especialment si està cru, el que contamini la resta. Aquest fet és coneix com a contaminació creuada.

   • En segon lloc, per a protegir-los dels patògens.

   • En tercer lloc perquè els aliments no s’assequin, sobretot en neveres amb el sistema Nofrost i perdin gust i frescor.

   • Per últim, perquè aquells aliments que estiguin crus (peixos i carns sobretot) no deixin anar sucs.

NO guardar menjar calent dins la nevera, Perquè provoquen un augment de la temperatura a l’interior de la nevera perquè, posa en perill la temperatura de la resta d’aliments i també augmenta la despesa energètica. Refredar-los el més ràpid possible, recordant que els aliments no han de ser més d’una hora fora de la nevera després de cuinats.

Un cop els tenim guardats adequadament, hem de decidir quin lloc de la nevera els posem. Tot dependrà del tipus d’aliment i de la quantitat de fred que necessiti. En col·locar els aliments s’ha de seguir la mateixa norma que al rebost, el que es coneix com First-in/First-out: el primer que entra és el primer que surt. Així, es col·locaran darrere els aliments que s’han adquirit recentment i davant aquells aliments més antics per consumir-los primer.

Imprimir

 • Part superior. Juntament amb la porta, és la zona menys freda de la nevara i, per tant, s’hi emmagatzemen aquells aliments que requereixen menys fred, com ara aliments cuinats o els ous.

 • Part central. S’hi han de col·locar els aliments que necessitin més fred que els anteriors i, aquells que a l’etiqueta tinguin el missatge “Un cop oberts, s’han de conservar en fred”. Normalment hi hem de posar els làctics i els embotits.

 • Part inferior. És la zona més freda i s’ha de reservar per als aliments que necessiten temperatures més baixes com el peix i la carn.

 • Calaixos. S’hi conserven fruites i verdures. Recomanable treure-les de la bossa per evitar que s’humitegin i es facin malbé abans.

 • Porta. És la zona menys freda de la nevera. És on s’han de col·locar els aliments que necessitin menys refrigeració: les begudes, mantegues, melmelades i productes envasats.

Us deixo també aquest vídeo relacionat amb la col·locació de forma segura dels aliments, fet pel ministeri i que formava part de la “Campaña para la prevención de enfermedades transmitidas por los alimentos” de l‘any 2012.

Maria de los Mozos Hola! Sóc la Maria, la Dietista – Nutricionista graduada darrere de More Than Feeding. Podeu llegir més sobre la meva història aquí. També em trobareu a facebook i instagram.
Anuncis

2 pensaments sobre “Solucions per ordenar la nevera de manera eficient

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s