Sopa de miso

Quan estava preparant aquesta recepta per compartir-la, em van fer arribar a traves de twitter fa uns dies (gràcies María Ángeles) la noticia que la Unesco ha inclòs la cuina tradicional japonesa, coneguda com washoku a la llista de béns del patrimoni cultural immaterial.

Per tant, aquesta recepta d’avui no pot estar més d’actualitat ja que pertany a la cuina japonesa: la sopa de miso. Ja veureu que és molt fàcil de fer i molt bona, perfecta a més per aquestes baixes temperatures que tenim actualment. Aquest plat ja el vaig anomenar quan vam parlar de tornar a la rutina i depurar per augmentar la quantitat de líquid de la nostra dieta.mercatkatsuobushi copy

Venta de katsuobushi a granel al mercat Tsukiji a Tòquio

La recepta original que ens va permetre començar a fer sopa de miso a casa, la podeu trobar aquí.

Els ingredients allà al Japó són molt fàcils de trobar i fins i tot els venen a granel als mercats.

Per a poder elaborar-la primer necessitem aquests ingredients** per elaborar 1L de sopa:

  • 10gr de brou dashi en pols, “dashi no moto” en japonès.

  • 3 cullerades soperes d’algues Wakame (aquí deshidratada).

  • 4 – 5 cullerades soperes de pasta de Miso (en aquest cas és vermell, però tots són igual de bons).

  • 6 Gírgoles*.

  • 150g de Tofu fresc.

  • 1L d’aigua.

ingredients*Nosaltres en aquest cas hem afegit gírgoles a la recepta però li podem afegir altres ingredients com la part verda de la ceba tendra, shiitake o fideus per fer un plat més complet.

**Els ingredients que són característics de la cuina japonesa són assequibles i es poden trobar fàcilment als supermercats especialitzats. A Barcelona personalment conec dos establiments d’aquest tipus: un es troba al carrer Balmes tocant al carrer Bergara baixant a mà esquerra i l’altre es troba al Passeig de Sant Joan quasi tocant a Arc de Triomf pujant a mà dreta.

El miso és una pasta que no és més que soja fermentada i el dashi, que és la base de moltes sopes, nosaltres l’hem comprat instantani i ja preparat. És pot elaborar també a casa tot i que allarga molt la recepta. El formen dos ingredients l’alga kombu i el katsuobushi (que són flocs de bonítol secs). Si us animeu a elaborar-lo podeu seguir els passos a la recepta original. dashiingredientsPrimer posarem l’alga wakame en remull per hidratar-la. Anar en compte perquè augmenta considerablement la seva mida tot i que, quan esta deshidratada no ho sembla gens. Sinó tindrem algues per a un munt de dies!

alguesMentrestant posem una olla al foc amb aigua i un cop l’aigua ja vull li podem afegir el dashi, prèviament n’hem pesat la quantitat segons el volum de sopa que en volem fer.

caldodashibullintBrou dashi bullint

El dashi ha d’estar bullint amb l’aigua durant 1-2 minuts.

Mentrestant cuinem a una paella les gírgoles i el tofu.

Llavors és el moment de treure una mica d’aquesta barreja de l’olla a un bol a part i allà desfer-hi la pasta de miso que volem. Un cop ben desfeta ja podem afegir a l’olla però compte que un cop hi tirem el miso la sopa NO ha de bullir, s’ha de mantenir calenta però sense bullir.

desferelmisoDesfent la pasta de miso vermell

Hem de mantenir l’olla al foc però sense bullirdurant 1 minut.

 Ja la podem servir juntament amb les algues wakame, els bolets i el tofu. misosoupUs animeu a fer-la?

Bon profit!!

Maria de los MozosHola! Sóc la Maria, la Dietista – Nutricionista graduada darrere de More Than Feeding. Podeu llegir més sobre la meva història aquí. També em trobareu a facebook i instagram.
Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s