Nutrients acalòrics: aigua, vitamines i minerals

Nutrients bàsics: Hidrats de carboni, Proteïnes, Lípids, Aigua, Vitamines, Minerals

Després dels  greixos parlem dels tres únics nutrients que no ens aporten calories i són bàsics i imprescindibles per al nostre organisme.

L’Aigua, que correspon al 70% del pes corporal. Bàsicament presenta aquestes funcions:

1.      Dissolvent: la majoria de reaccions biològiques es produeixen en dissolució aquosa i l’aigua és, a més, el medi perfecte per a la majoria de substàncies que formen els compostos.

2.      Mitjà de transport: per exemple com a component essencial de la sang que fa arribar els diferents elements a totes les parts del cos.

3.      Paper bioquímic: forma part de la majoria de reaccions químiques que tenen lloc al nostre organisme.

4.      Regulador tèrmic: permet mantenir constant la temperatura del cos i és essencial en alguns éssers que utilitzen la sudoració per al refredament corporal.

5.      Manteniment d’estructures: té la capacitat de mantenir una turgència natural a moltes cèl·lules, la qual cosa fa de l’aigua un component estructural important.

font

Les Vitamines, que en general han d’arribar a través de l’alimentació perquè el cos no les pot crear. Només petites excepcions com la vitamina D que s’elabora a la pell a partir de l’exposició solar i el colesterol, i també les vitamines K, B1, B12 i B9 que en molt poca quantitat són elaborades per la flora intestinal.

Les vitamines les poden dividir en dos grans tipus:

  Vitamines hidrosolubles van unides a la part aquosa de l’aliment:

   Vitamines del grup B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 i B12) i Vitamina C

  Vitamines liposolubles van unides a la part greixosa de l’aliment:

   Vitamines A, D, E i K.

No aporten energia però sense elles és impossible que el cos pugui utilitzar els altres compostos que aporta l’alimentació. Normalment treballen a l’interior de les cèl·lules com a reguladores de reaccions químiques.

frutas

Els Minerals, que es poden dividir en tres grups

         Macroelements són aquells minerals que l’organisme necessita amb més quantitat i es mesuren en grams: sodi, potassi, calci, fòsfor, magnesi, clor, sofre…

         Microelements són minerals necessaris en menor quantitat i es mesuren en mil·ligrams: ferro, flúor, iode, manganès, cobalt, coure…

         Oligoelements són necessaris en quantitats molt petites i mesurats amb micrograms: silici, níquel, crom, liti, molibdè…

verdurashortalisses

Igual que les vitamines, els minerals són bàsics en la realització de diferents funcions i de moltes de les reaccions químiques de nostre cos. Però el cos no les pot crear i és només a través de l’alimentació que les hi podem aportar.

Cap aliment conté ni tots els minerals ni totes les vitamines que ens són necessàries i per això la dieta ha de ser variada i equilibrada.

Maria de los Mozos Hola! Sóc la Maria, la Dietista – Nutricionista graduada darrere de More Than Feeding. Podeu llegir més sobre la meva història aquí. També em trobareu a facebook i instagram.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s